Opis
„Dieta – problem dużej wagi. Poradnik rodziców i opiekunów osób z zespołem Downa”
„Jednym z charakterystycznych objawów występujących u pacjentów z zespołem Downa jest nadmiar masy ciała. O ile dzieci z zespołem Downa rodzą się z mniejszą urodzeniową masą ciała aniżeli ich zdrowi rówieśnicy (średnia masa ciała u chłopców wynosi ok 3000 g. u dziewczynek 2900 g.), o tyle już w 3-4 roku życia wiele z nich zaczyna nadmiernie przybierać na wadze. Zgodnie z danymi piśmiennictwa otyłość stwierdza się u 31% mężczyzn i 36% kobiet (…).”
To fragment publikacji poświęconej zasadom prawidłowego odżywiania i „higieny” życia codziennego osób z zespołem Downa. Obok informacji medycznych dotyczących otyłości, jej przyczyn i skutków, można w niej znaleźć zalecenia jak sterować odżywianiem, jakie produkty preferować, jakich się wystrzegać, jak przyspieszać proces odchudzania, jak unikać efektu „jo-jo”. Są też w broszurze przykładowe, dietetyczne przepisy oraz wiadomości o tym, jaki rodzaj fizycznej aktywności przyczynia się najskuteczniej do spalania zbędnych kalorii i tkanki tłuszczowej.
Autorką większości rozdziałów jest Agnieszka Jarosz, kierownik Centrum Promocji Prawidłowego Żywienia i Aktywności Fizycznej w Instytucie Żywności i Żywienia, zagadnienia medyczne związane z nadwagą i otyłością są opisane przez lekarzy z Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego: Katarzynę Sielachowicz, Beatę Sztangierską i Jolantę Wierzba. Mimo, że książka jest kierowana w szczególności do rodziców i opiekunów osób z zespołem Downa, materiały w niej zawarte mogą być interesujące i ważne dla wszystkich, którym nieobce są problemy z nadwagą i zdrowym trybem życia.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.